Kortfilmskalendern

Kortfilmsdagen – 1 dag kvar!

Endast 1 dag kvar till årets kortaste dag och Kortfilmsdagen!  I år firas Kortfilmsdagen 25 orter över hela landet. Dagen firas med 31 arrangemang på en uppsjö spännande platser: biografer, konsthallar, en paradvåning, i en nedlagd inredningsbutik och mot en snövall – för att nämna några. Dessutom har SVT 2 tillägnat en helkväll som delas upp i två akter (kl 20:00 och 22:15). Aktuella regissören Tomas Alredson gästar och programledare Kim Veerabuthroo Nordberg leder oss genom kvällen.

De flesta evenemangen är gratis och erbjuder ett brett utbud av spelfilm, dokumentärer, svenska och internationella filmer, film för barn och vuxna, videokonst och en hel del lokalproducerad film.

Här hittar du alla visningar i Sverige under Kortfilmsdagen 21 dec.

Länge leve kortfilmen!

Filmfrukost, regissörsbesök och naturfilm i Skånes län

Svenskarna av Manolo Diaz Rämö

Skånes län har fyra olika evenemang på Kortfilmsdagen. Befinner du dig i Malmö och Lund har du ett helt smörgåsbord av kortfilm och intressanta samtal.

Varför inte börja dagen med en kortfilmsfrukost? Doc Lounge Malmö bjuder på X-mas short film breakfastMedia Evolution City. I samarbete med Flatpack Film Festival har de kurerat ihop ett fint kortfilmsprogram för den morgonpigga publiken. Dörrarna öppnas kl 08:00. Det är fri entré inkl. frukost och anmälan krävs. Se mer information om evenemanget här.

Biograf Panora visar ett urval av årets kortfilmer från Folkets Bio från kl 16:30. Angela Bravo, visar och samtalar om sin film Nr 153 och Svenskarna (regi: Manolo Diaz Rämö) som hon har producerat. Därefter visar de När Hades står i blom av Lena Mattson, även hon kommer att ha samtal efter filmen.  I pauserna mellan visningarna bjuds det på julfika, mingel och musik från Dj Stry. Se mer information om evenemanget här.

Under 2017 Skånes konstförening haft ett flertal utställningar som behandlar relationen mellan människa, natur och djur och de avslutar nu året med att visa hur konstnärer tagit sig an kortfilmsformatet för att undersöka dessa frågor. Speciellt för arrangemanget är också att de kommer att ha live-rapportering av naturlandskap i Nordnorge av konstnären Marte Edvarda Tidslevold. Evenemanget börjar kl 17:00 och har fri entré.  Se mer information om evenemanget här.

I biografen Kino i Lund rullar kortfilmsvisningarna igång när solen går ned – kl 15.35 – och under aftonen visas två olika kortfilmspaket från Folkets Bio. De bjuder på julfika och har fri entré. Se mer information om evenemanget här.

Här hittar du fler visningar i Sverige under Kortfilmsdagen 21 dec.

Kortfilm i Norrköping, Växjö, Varberg och Halmstad!

Önskedrömmar av Jonathan Etzer

I Växjö får vi ta del av både film och samtal. Där har Folkets Bio Palladium bjudit in Niki Lindroth von Bahr (regissör), Emilie Wallgren (regissör, producent, kulturutvecklare) och Lotta Nyblom (filmkonsulent Film & Publik, Reaktor Sydost) för att prata om Filmskapande i kortfilmsformat. Därefter kan ni se ett urval av regissörernas filmer. Fri entré. Se mer information om arrangemanget här.

I år gästar pop-up bion Kort & Gott soppkaféet och butiken Etcetera i Norrköping. Butiken har öppet till sent och det kommer att finnas värmande soppa till försäljning. De visar ett urval av Folkets Bios kortfilmer och i pauserna spelar Dj Babylady musik. Det utlovas dessutom stämningsfulla visuals! Fri entré. Se mer information om arrangemanget här.

I Hallands län firar vi Kortfilmsdagen i både Halmstad och Varberg. Doc Lounge Varberg arrangerar en barnvagnsvisning kl 10:00 och en kvällsvisning 18:00 på Kulturhuset Komedianten. Den tidiga visningen är ett kortfilmsblock som alla på ett eller annat sätt knyter an till temat föräldraskap.

Det senare blocket har en fin blandning av filmer och dessutom premiär av lokalinspelade kortfilmen In the Gap av Albin Glassell. Fri entré. Se mer information om arrangemanget här.

Färgfilm i Halmstad arrangerar också två visningar på Biograf Röda Kvarn. Första visningen är 12:30 och för de som inte hinner gå tidigt hålls andra visningen på Sturegymnasiet kl 18:00. De bjuder både på de senaste halländska kortfilmerna och guldkorn från övriga Sverige. Det är begränsat antal platser så det krävs en liten anmälan. Fri entré och 15 års gräns. Se mer information om arrangemanget här.

Här hittar du fler visningar i Sverige under Kortfilmsdagen.

Startsladdenturné och filmer från hela världen i Västra Götaland!

Turkkiosken av Bahar Pars

I Västra Götalands län arrangeras fyra olika evenemang på fyra platser: i Göteborg, Uddevalla, Ljungskile och Kinna.

Bio Roy och LadyBug Festival i Göteborg firar Kortfilmsdagen med LadyBugShortFilmMarathonx2.
De visar över 30 kortfilmer från hela världen och många genrer: drama, komedi, konstfilm, satir, dokumentär och animation. I foajén bjuds det på julfika, julpyssel, filmtävling och regissörssamtal. Evenemanget börjar redan kl 15:00 och har fri entré. Mer info om evemangen hittar du här.

I Uddevalla, Ljungskile och Kinna gör Göteborg Film Festival en liten västkustsatsning och visar ett urval av filmerna som tävlade i årets upplaga av Starsladden 2017. De visar bland annat Turkkiosken av Bahar Pars och Min börda av Niki Lindroth von Bahr – båda valts ut att tävla på Sundance Film Festival! Alla evenemangen är gratis och det bjuds även på julfika. Mer info om evemangen hittar du här: Uddevalla, Ljungskile och Kinna.

Här hittar du fler visningar i Sverige under Kortfilmsdagen.

Regissörsbesök i Växjö och pop-up bio i Norrköping

Så nära av Emilie Wallgren

I år gästar pop-up bion Kort&Gott Soppkaféet och butiken Etcetera i Norrköping. Visningarna börjar kl. 18.00 och visas i två block. Butiken har öppet till sent och det kommer att finnas värmande soppa till försäljning. Mellan pauserna spelar DJ Babylady musik och stämningsfulla visuals utlovas. Mer information om evenemanget hittar ni här.

Befinner du dig längre söderut i Växjö kan du ta del av både samtal och film på årets kortaste dag. Folkets Bio Palladium har bjudit in Niki Lindroth von Bahr (regissör), Emilie Wallgren (regissör, producent och kulturutvecklare) och Lotta Nyblom (filmkonsulent Film&Publik) för ett panelsamtal om filmskapandet i kortfilmsformat. Efter samtalet visas regissörernas filmer. Det är fri entré och i pauserna bjuds det på fika.
Mer information om evenemanget hittar ni här.

Här hittar du fler visningar i Sverige under Kortfilmsdagen.

Kortfilmsmaraton i Västerås och Örebro

I Västmanland och Örebro arrangeras det tre olika evenemang

I Västerås kommer Kortfilmsdagen att firas både på Elektra Bio och Citybiografen. Ta en paus från julruschen och börja titta på kortfilm redan från kl. 11:00 på Citybiografen. Visningarna arrangeras av Västerås Filmfestival och några av filmerna som kommer att visas är #will av Per Sundström och Som Vi Minns Det av Mia Hafrén. Det är fritt inträde och det kommer även att bjudas på popcorn!
Mer information om evenemanget hittar du här.

Kortfilmsvisningarna på Elektra Bio börjar kl. 18:00 och där kan du se höstens kortfilmer från Folkets Bio. Visningen är gratis och det bjuds på kaffe/te och smörgås. Mer information om evenemanget hittar du här.

Örebro bjuder på kortfilmskväll på Bio Roxy med Örebro filmförenings Årskrönika. Från kl. 18:00 kan du se ett urval av de filmer som var med och tävlade under Josef 2017, Noo-Marathon och Live at Heart Films kortfilmsprogram och kortfilmstävling. Dessutom kan du ta del av två musikvideoprojekt som fått stöd av Örebro Filmförening. Visningarna är gratis! Mer information om evenemanget hittar du här.

Här hittar du fler visningar i Sverige under Kortfilmsdagen.

Stockholm & Uppsala – en kortfilmskavalkad!

Pria av Yudho Aditya

I huvudstaden kan vi ta del av tre olika arrangemang och ett arrangemang i Uppsala.

På självaste Kortfilmsdagen förvandlar Cinema Queer Bångska våningen på Stureplan till Winter Wonder World. Ett magiskt vinterpalats fyllt med kortfilm, konst och fest mellan 15:00 – 01:00. Se mer information om arrangemanget här.

Balkan New Film Festival arrangerar kortfilmsfestival i fyra dagar på tre olika platser i Stockholm. De lyfter kortfilm och dokumentärer från balkanregionen och hela världen, fokus är Trans Cinema Nation. Möt festivalens gäster, filmskaparna från Balkan och ta del av samtal och massa film! Denna kortfilmsfest kommer att ske mellan 18-21 dec på Kulturhuset i Kungsängen, ABF Stockholm och Biograf Zita. Se mer information om arrangemanget här.

Skärisbiografen i Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen anordnar för första gången Kortfilmsdagen och fokuserar på unga filmskapare. Temat är #förstagången, ett tema inför valet och alla som röstar för första gången 2018. De har bjudit in Fanzingos filmpedagoger och har drop in från kl 16:00 för alla som vill inspireras till att skapa film. Mellan 18:15-19:30 är det filmvisning av unga filmskapares kortfilmer, musikvideor och minidokumentärer. Se mer information om arrangemanget här.

I Uppsala kommer Kortfilmsdagen att firas i Kulturpunkten i Gottsunda. Uppsala Internationella Kortfilmfestival anordnar en helkväll med festivalens mest populära kortfilmer, café och filmsamtal på en av Uppsalas finaste kulturarenor. Festivalen har kurerat ihop tre unika block, 17:00, 18:30 och 20:00. Se mer information om arrangemanget här.

Här hittar du fler visningar i Sverige under Kortfilmsdagen.

Lucköppning på Gasklockorna i Gävle och artificiell balett i Sandviken.

Ambassadors wife av Theresa Traore Dahlberg

Lucköppning på Gasklockorna i Gävle och filmer om labyrinter och artificiell balett i Sandviken.

I Gävleborgs län har vi ett smörgåsbord av arrangemang. Kortfilmsdagen firas i Sandviken, Gävle och Ockelbo. Befinner du dig lite längre norrut i Västernorrland kan du se kortfilm i Sundsvall.

Gävles Levande Julkalender öppnar en lucka kl 18:15 och därefter blir det kortfilmsvisningar på Gasklockorna. Om vädret tillåter projiceras filmerna på en snövall, annars blir det inomhus!  Se mer information om arrangemanget här.

Kulturcentrum i Sandviken hyllar kortfilmen med Videoklubben #Electronic Labyrinth. Vi får se kortfilmen som lade grunden till Star Wars, filmer om labyrinter, fönster, artificiell balett och världens första datoranimaton?! Filmerna visas i samband med utställningen Korridoren som visas i Konsthallen 9 december – 14 januari. Se mer information om arrangemanget här.

I Ockelbo kan du besöka Rio biografen och se ett gäng kortfilmer från Folkets Bio, bland annat Ambassadors wife av Theresa Traore Dahlberg och Push it av Julia Thelin. Se mer information om arrangemanget här.

Kortfilm för de allra minsta och pop-up bio mitt i stan!

Vi börjar i Sveriges nordligaste län där Kortfilmsdagen sätter sitt avtryck i Norsjö, Östersund och Gunnarsbyn. Kortfilm för de allra minsta eller julruschpaus i en nedlagd inredningsbutik!

Norsjö Medborgarhusförening har dedikerat kortfilmsdagen till de allra minsta. Från kl 9:00 är det drop-in fram till lunch där vi får bland annat se; Lea och skogspiraterna av Maria Avramova men också till de lite äldre, Brev till Sverige av Salad Hilowle. Mellan filmerna kan ni ta del av utställningen i foajén: Färgglad – en lekfull utställning om färg. Se mer information om arrangemanget här.

I Sveriges mittpunkt Östersund kan du ta en liten paus i julruschen och kika förbi den nedlagda inredningsbutiken på Storgatan mitt i stan. Där bjuder Filmpool Jämtland in till drop-in bio för alla stressade julhandlare. Det kommer vara fokus på jämtlandsproducerade filmer gjorda av nya förmågor såväl som etablerade filmare. Se mer information om arrangemanget här.

Befinner du dig i Sveriges nordligaste delar kan både barn och vuxna se kortfilm i Gunnarsbyn Folkets Hus.  Där är dagen så kort som 17 minuter (!). Utöver filmvisningen kommer det bjudas på glögg, fika och fruktpåse till alla barn. Snart ser du mer information om arrangemanget här.

Kortfilmsdagen äger rum 21 december 2017 runt om i hela Sverige. Hitta en visning nära dig här.